13.9.11

Institut Bunga Taik Ayam

Ni aku nak cerita pasal Lesen aku, cerita ni tak best mana pon tak payah baca pon tak pa sebab aku nak meluahkan isi hati aku kt blog. Ya blog aku suka hati aku la! (tengah marah ni tau)

Ok, aku dah dapat kerja dekat Kulim Kedah tapi kena training setahun. So aku kena lapor diri bulan 10 ni tarikh dia tak confirmkan lagi, maybe dalam first atau second week. Masalah utama aku sekarang ni aku punya lesen L tak matang sebulan lagi so aku tak boleh nak amik test before bulan 10.

Tu masalah aku. Kau tau kenapa boleh jadi tak matang?

Sebab lesen L aku keluar dengan terhegeh-hegehnya. Aku habis buat praktikal dgn teori segala 23 haribulan 8. So aku ingat sempat la nak matang sebulan L aku tu. Aku pon pergi la Institut Bunga Taik Ayam pada 4 haribulan 9 tu tanya lesen L aku bila boleh dapat. Kerani tu jawab L tu kena simpan kat sini tak boleh bagi calon so fine, lepas tu aku nak booking belajar 10 jam, dia cakap KENA BAYAR HABIS DULU BARU BOLEH BOOKING BELAJAR 10 JAM.

Jadi aku pon bayar la habis pada 4/9, masa tu aku terus nak booking kelas. Kerani tu cakap

"Ohh kerani untuk booking belajar kereta tu tengah lunch, awak tulis dulu bila awak nak belajar lepas tu tulis no fon awak nanti kerani incharge akan call awak balik"

Aku pon tulis la.

Dalam pukul 2 dia call aku dia cakap boleh belajar masa yang aku nak tu. so aku pon hepi sambil nyanyi lagu twinkle2 little star ok tu tipu.

Petang tu dalam pukul 6 dia call aku balik.


"Cik sorry la cik punya lesen L tak keluar lagi tau so tak boleh booking"

macam kimak!

"Macam mana boleh tak siap lagi??saya punya praktikal dah lama habis kan?"

"Tak tahu la cik..Cik punya dokumen kami baru hantar tadi so dalam 3 4 hari lagi baru boleh siap"

"What??baru hantar tadi??Saya nak cepat la, kenapa boleh jadi lambat ni??saya bla bla bla bla......(aku bebel)"

"Nanti cik datang sendiri Bunga Taik Ayam la bincang macam mana ya"

Esoknya 5/9/2011


Aku pergi Institut tu. Aku memang dah agak tak sempat punya nak amik lesen P kat sini so aku cakap la elok-elok masalah aku dan AKU NAK BALIK DUIT AKU!


Kau tau dia boleh cakap apa,


"Kalau ikutkan dalam resit tu dah cakap 'deposit not refundable'"


aku paham bahasa inggeris la bodoh. tu la aku tanya macam mana nak buat? dah la before aku bayar tu kau tak cakap pon yang lesen L aku sebenarnya tak siap lagi, tau nak kebas ja duit aku. Bangang punya kerani bahasa inggeris pandai tapi otak bingai.


"Masalahnya kalau U cakap awal-awal yang L saya tak dapat lagi saya tak bayar tau untuk lesen P! ni saya dah bayar baru U nak cakap L saya tak siap lagi! habis duit saya burn macam tu ja la??"

senyap pastu aku cakap lagi



"Dah tu saya habis praktikal awal kenapa semalam baru nak hantar dokumen saya???"

Diorang pon start berbincang antara satu sama lain dalam bahasa diorang. Peah ja paham sambil dok translate kat Aina kat belakang,aku malas nak dengar ayat berbelit-belit diorang tu. Hati dah panas membara ni.

Nasib la Nad ada jugak dok tanya-tanya bekap aku.



lepas tu kerani tu cakap.



"Ohh JPJ dah cuti waktu tu, diorang pon dah bagi memo kat kami cuti dari 22 haribulan sampai  5 haribulan. kami memang tak boleh nak buat apa la"


perghh. lagi berapi aku dengar. volume sound aku dah start kuat memang tak boleh nak slow.




"Habis kenapa U tak mention pon kat saya pasal memo ni??"


"Kami dah tampal kat situ"


haram jadah keja kau kena menampal kertas ka? bagitau ja la kat customer kau pasal memo tu bila kitorang habis praktikal.


senyap sambil tengok-tengok aku.


"sekarang ni macam mana? saya nak tahu macam mana saya nak dapatkan balik duit RM529 saya tu"


"Macam ni la. kami pon tak boleh nak buat apa nanti kami akan suruh supervisor kami call U"


"Saya nak jumpa sekarang, dia ada?"


"Dia tengah cuti lagi sekarang ni"


"saya nak contact number dia, saya nak call sendiri"


"Ermm awak tinggalkan nombor telefon dulu nanti esok dia akan call U"


aku pon tulis nombor fon aku entah kali ke berapa ratus kat dia sambil mencarut babi didalam hati


dan sampai hari ni supervisor tu haram tak call aku pon.



hari ni berapa haribulan? ohh dah 13 haribulan rupanya.






babi betol bunga taik ayam ni.

8 comments:

Anonymous said...

aku suka cara ko cte ayue oi.
nak2 time tgh2 serius tu...ttiba ada ayat..

macam kimak!

hahaha lawak tp aku paham problem kau. Teruskan je push diorg.
DAN TULIS JE NAMA INSTITUT TU!!kalau aku, aku memang tulis je

ingat kisah Maybank aku tu?haaa mmg dia akan amek perhatian.

ko edit, nanti aku share kat page fb GB bila aku sampai umah

-ARC

O'gosh said...

adoi..mmg bikin panas nih...kalau ahkak pun gerenti meletops kebabom punya...

♥CIK SHA♥ said...

hoi yunk..baek hang mintak balik duit hang tu..RM529 tu ingat sikit ka sesuka hati mak bapak depa ja taknak bg bailk..dah salah depa..

tahik betol la depa ni..aku yg baca pun hangen..kalau aku ada dgn hang masa tu mahu aku punya volume lg tinggi dari hang dok maki depa..

Hasrol Nizam said...

setuju dgn arc tu. biar org lain tahu institut apa tu sebenarnya.

AyuE SurihanyOt said...

@Anonymous

ni part 1 punya bengang part 2 punya bengang baru aku tulis nama institut tu.

AyuE SurihanyOt said...

@Hasrol Nizam

hang pon tau punya institut tu..ada berapa keping sangat la sekolah memandu kt jb ni..

AyuE SurihanyOt said...

@Hasrol Nizam

hang pon tau punya institut tu..ada berapa keping sangat la sekolah memandu kt jb ni..

AyuE SurihanyOt said...

@♥CIK SHA♥

aku macam dah malas nak pikir tau..tension..

boyfriend