16.12.11

Makcik Attitude

Peristiwa ni berlaku kelmarin.

Sebenarnya aku tak cadang pon nak update blog tapi bila pikirkan peristiwa ni aku terasa nak update pulak. Ni kira macam mengata jugak la, ke macam memberi nasihat atau ikhtibar ke macam mana? ahh lantak la kita bukan boleh halang apa yang orang nak pikir ye dak? semua orang boleh bagi pendapat cuma kita sendiri yang akan menilai baik buruknya sesuatu itu. ecewahhh macam dokter falsafah dah aku rasa.*sila angguk lelaju

Kelmarin aku pi cari rumah sewa dengan rakan-rakan sekerja aku, sebab diorang akan start sewa rumah bulan 1 ni. aku pon sesaja la ikut dari dok rumah bosan tengok cerita indon kan.

Ok bla bla bla bla..dipendekkan cerita kami nampak ada makcik ni tengah dok basuh halaman rumah dia so kami pi la tegur dia, mana tau kot-kot dia tau ada rumah sewa ka tak kat kawasan perumahan dia tu. Lalu perbualan pon bermula.

Kami : "Assalamualaikum kak." aku panggil dia kak sebab dia bukan la tua mana pon anak dia baya anak sedara aku ja.

Makcik : "Walaikumsalam"

Kami : "Akak tau tak kot-kot ada rumah sewa dekat area-area ni"

Makcik : "Selalunya kalau kita tengok rumah tu ada letak iklan untuk disewa, memang dia nak sewa la. kalau takdak tu kita paham la dia taknak bagi sewa. selalunya kita paham macam tu la kan"

Kami : "Tu la kami nampak banyak rumah kosong tapi takdak iklan. mana tau kot tuan rumah tu ada tinggal pesan atau no fon untuk orang nak sewa ka."

Makcik : "Takdak pon tapi kat sini-sini ni ada la orang nak cari budak untuk sewa bilik itu pon kalau awak tahan la, kalau awak jenis tak kisah berkawan dengan orang-orang yang attitude nya balik rumah sampai pukul 2 pagi"

waktu ni aku dah rasa lain macam dah aihh makcik ni tetiba masuk bab attitude ni pasaipa?

Kami : "Owh tak kami kalau boleh nak duduk rumah dengan colleague kami ja sebab kami pon dah 4 orang"

Makcik : "Ha macam tu xpa la. ni yang sebelah rumah ni pon ada nak cari orang utk sewa bilik, tapi tu lah kalau awak boleh masuk dengan orang yang attitude macam tu ok la. yang sebelah ni ok lagi tapi lebih kurang sama jugak la. yang belah sana tu lagi teruk"

Perghhh..mulut makcik ni bole tahan

Makcik : " Awak ni student ka?"

Kami : "Ehh tak kami dah kerja, nanti bulan 1 kami start keja kat sini tu yang cari awai ni"

Makcik : " Ohh kerja kat mana?"

Kami : "Kat ********"

Makcik : "U all keja apa engineer??"

Kami : "InsyaAllah harapnya begitulah"

Makcik : "So i agak u all takdak la masalah macam ni la sebab orang yang berpelajaran ni attitude mesti bagus lagi"

terus guna I U tak tahan tu..=.=

Makcik : "Nanti I tanya kawan-kawan I mana tahu kalau diorang ada contact rumah sewa. Amik no I ni 01*******"

lepas tu dia masih lagi membebel pasal attitude.

Kami : "Akak nama apa ekk"

Makcik : "ohh sorry, nama I kak midah (bukan nama dalam IC)..U boleh save kak midah tessel."


Aku dalam hati what the h makcik??perlu ka bagitau tessel tu? sebenarnya aku nak tanya makcik tu eja tessel macam mana tapi kang nampak tak berpelajaran pulak so aku diamkan aje. LOL

Makcik : "Nanti U mesej ja tak payah call pon takpa sebab takut waktu tu I busy ka, lagi satu before U mesej tu, U should introduce yourself la U ni sapa, dari mana,tujuan U mesej sebab I jenis tak entertain orang yang I tak kenal ni"

Aku dengan kawan aku pon mengangguk je la. dalam hati ni hanya tuhan ja tau betapa annoying nya aku dengan makcik ni.

Kami : "ok xpa la kak kami beransur dulu, terima kasih banyak-banyak ehh"


Makcik tu serius sinis, cara dia cakap nampak macam memang meluat betol dengan jiran dia tu. Aku tak kisah pon dia nak meluat ka apa ka, lantak pi kat dia la tapi dia tu sebenarnya tengah mengaibkan orang. aku kalau makcik tu biasa-biasa kekampungan pakai tudung itik ja tak pa, ini dia membawa imej seorang muslimah yang pada mulanya aku ingat beliau adalah seorang ustazah, siap tulis lagi kat belakang kereta dia Akademi Al-quran ka As-sunnah apa tah tetiba dia nak mengutuk jiran dia yang kami langsung tak kenal tu. paham tak perasaan aku masa tu??rasa nak bnuh diri tahu??


Fine kita fikir positif la kan mungkin dia nak menasihati atau memberi amaran kat kami-kami yang pada mulanya dia ingat student ni tapi tak perlu la dengan gaya yang sinis, muka meluat dan cara percakapan macam tu. serius makcik, sebenarnya attitude makcik pon bukanlah bagus sangat. Apa makcik tau ka budak-budak tu balik lambat sebab apa? mana tau dia kerja shift ka? ataupon kerja overtime sebab nak cari duit untuk tampung duit belajar ka. Lagipon apa point makcik nak bagitau kami? lebih eloklah sekiranya makcik pi tegur sendiri budak-budak tu jika makcik rasa budak-budak tu salah dan bukannya mengata belakang macam ni. Kemon la makcik kata orang terpelajar???

Dan aku rasa makcik tu tak baca pon blog aku ni sebab dia kan orang terpelajar. gila kau orang terpelajar baca blog aku, aku ni eja "tessel" pon tak reti. Inikan pulak nak post benda ilmiah. kita dah besar kan pandai menilai baik buruknya. mungkin makcik tu sekadar menasihati aku tapi aku yang tersalah tafsir siapa tahu kan?


Tapi dalam kepala otak aku memang dah set "serius kerek makcik tu"..


dan untuk penyewa rumah bujang(anak dara). kita sebenarnya jadi perhatian orang disekeliling, kita balik lewat malam, cakap kuat-kuat, rumah bising gila, halaman rumah bersepah. semua tu memang jadi bahan umpatan. kalau anak bujang lelaki takpa tapi kalau perempuan, hoi kau jangan la buat silap sikit pon memang habis la satu kampung tau kau tu pengotor, teruk gila, not virgin anymore dan macam-macam lagi lah. Memang tak sesuai langsung buat menantu kau nyah. So pengajaran untuk diri sendiri jugak pandai-pandai lah jaga attitude diri. ya attitude.

k lah bai dah nak muntah dah aku taip word attitude ni. =.=

18 comments:

DuniakuAbstrak said...

berpelajaran agama tidak semestinya 'beragama'

mameramni said...

hang tak rasa kelepet kena kt muka ke nyah oiii...hahahhaa....

cik kotak said...

erk!

oit, aku balik lewat malam, sbab keje kowt.cari duit nak bagi mak pak yg jauh di sanaaa

LolliPop duDe said...

entah-entah tessel yg dia ckp tu TESL tu kot. tu yg ber-I-U tetiba tu. ahaha!

*Miss Geli^ said...

bukan tessel la, teaser..tak pun TESL..ala test untuk english tu..ko amik tak?

♥CIK SHA♥ said...

err..aku macam boleh bayang muke annoying makcik tu..(-_-")

AyuE SurihanyOt said...

@DuniakuAbstrak

beragama itu ya tapi agama kita bukan sekadar pd nama..=)

AyuE SurihanyOt said...

@mameramni

haha..babis amer..mmg agak terkena kat batang hidung aku la...haha

AyuE SurihanyOt said...

@cik kotak

xpe2 mira aku paham..entah2 jiran ko tak?????haha

AyuE SurihanyOt said...

@LolliPop duDe

aha..tessel tu maksud aku TESL la..saja aku eja cenggitu...

AyuE SurihanyOt said...

@*Miss Geli^

aku tak amik..tu sbb bengap english kot..hahah

AyuE SurihanyOt said...

@♥CIK SHA♥

xyah bayang la buat menyakitkn hati ja..huhu

Hapiz Rahman said...

over acting makcik nie. memang elok kena lempang laju-laju.

http://tepi-pantai00.blogspot.com

EZAN IDMA said...

Makcik ni msti geng tingkap

Omu Rice said...

hahahaha...kelakar beb...tapi memang pn..kalau dok rumah berjiran camtu mmg sakitlah...sy skrg ngah dok umah kedai...owner umah kedai ni penah halau kot student, sbb merokok dn umah bersepah...sabo jlah...nak wt caner...student ni satu dh tau dok kwsn pedalaman tp pangai cam dok bandar...mana tak hangin owner umah...

мʋтɛ ƨтσяʏтɛℓℓɛя ♥ said...

lucu tapi sakit hati jugak. ada je jiran macam ni, habis dia canang dekat semua orang. padahal dah lah benda tu benda tak betul. sekali tengok macam ustzah gak, aurat jaga, ckp dpn kita pun baik2. sekali belakang. heh

hazman aka species1980 said...

hurmmm... MAKCIK tu dah alami simpton monopaus kot....hahahahaha

Rapunzel Cikilolo said...

hahahaha... tessel ke, teaser?

boyfriend