15.2.10

pelbagai jenis LAKSA di pasaran

perot aku dah kenyang mkn moi sup buatan kak ipar aku, sgt best sbb 2 smpai dua round aku tibai..hehe tgk badan la weh..
td sebelom aku melantak aku kempunan nk mkn laksa...hmmmm lama kot xmkn fevret food aku tu..aku xska mkn kt kedai sbb xleh nk tambah 2 3 kali nak2 klu pi laksa shack, mahal dah satu hal (1 mangkuk 10 hengget dia tibai mna larat nk bayaq) pas tu malu la org keliling dok tgk..haha wlupon muka pecah tp kna control gak beb..

kawan2 aku slalu tny apa beza laksa penang ngn laksa kedah, naaahhh menggelabah aku nk jawab padahal dah bertahun2 tggai kt utara ni tp still xtaw, ini bkn sbb aku malas nk masok dapoq tp....alah klu aku bgtaw pon mesti korang hampa kata aku bg alasan kn ok whatever..
aku ada gak try tny kak ipar ngn makcik2 aku, ada yg kata laksa penang dia boh(letak) belut bkn ikan(euwwwww),
ada yg kata laksa penang boh nenas laksa kedah xboh..hmmmm last2 aku tny la kpd yg lebih pakar iaitu encik google...sila lihat disini utk sesapa yg terer bahasa penjajah omputih...
akhirnya terlerai lah sudah aku pny persoalan..taaaddddaaaaaa
 
ini curry laksa

 
ni asam laksa atau nma sentifiknya LAKSA IPOH

perghhh~~meleleh air liur aku...laksa ni ada dua jenis first curry laksa second asam laksa..
curry laksa ni slalunya kuah dia kasi letak santan bg kaw sket...dia pny bahan2 utama slalunya tauhu, udang, stik ikan atawpon cockles(dlm bahasa melayu nya KERANG). kadang2 diorg boh ayam bg sedap..
klu kt penang benda ni dipanggil mee kari(makcik aku bwt yg terbaik) tp cuma dia tak guna laksa putih tu tp guna mee kuning...
mengikut fakta yg diberikan mee kari penang ni dia guna "congealed pork blood" haaa pandai2 la korg translate..hehe tp org cina ja yg bwt guna bnda ni.. pejadahnya org melayu kita nk boh benda haram tu kn...
ok berbalik kpd curry laksa td kan, ada mcm2  jenis gak kari laksa nih ada laksa nyonya, laksam(fevret boy aku tp bnda ni yg aku pling xmkn), dan juga laksa kotong...
laksa kotong ni berasal dr Singapura..ketiga2 jenis laksa ni menggunakan santan sbg penambah wacana dlm kuah  mereka..

ok ni masok part asam laksa plak...laksa kegemaranku..
asam laksa slalunya dibuat dr ikan, samada ikan kembung ataw ikan sardin, ikan sungai xseswai sbb bau dia akn bertambah hanyir..dah nama nya ada asam for sure la dia pny bahan utama asam kan, hampa bleh la boh asam jawa or asam keping..dan yg pling best dia boh bunga kantan, ratah bunga ni sgt best ok..
asam laksa pon bleh di bahagikan kpd beberapa kategori errrmmmm kt malaysia ni ada laksa kedah, laksa ipoh, laksa  kuala kangsar dan jugak laksa perlis....kesemua kategori laksa ni bleh dikatakan sama dgn laksa penang cuma beza dia mgkin sbb ada tambah bahan2 pelik yg lain..contohnya klu laksa kedah dia boh telur, laksa kuala kangsar laksa tu dibwt guna tepung gandum, laksa ipoh slalunya ada otak udang...klu laksa penang td dia ada add nenas skali bg rasa masam2 manis..walawessss sedapnyaaa....

yang aku slalu mkn laksa boh nenas, telur ngn otak udang...haaaaa apa cita ni derr kategori apa plak tu..hmmmmm laksa 3 penjuru kot..wah3 suka suki hang ja kan nk bg nma sentifik...haha lantak la janji sedap~~

laksa negeri lain yg bleh tahan pemes adalah: 

 
LAKSA JOHOR
laksa johor slalunya guna sphageti, tambah plak ngn taugeh dan sambal belacan..
haaa klu korg rasa lidah korg nk mkn ala omputih ngn ala melayu bleh tibai yg ni...sodaap gak aihhh~~

 


laksa sarawak
nyum,nyum....
ok dah la dah penat dah cita pasai laksa...esok2 klu mkn laksa ingt kt aku taw..hehe
aikkk mana cita pasai belut ni????deyyy drama je lebih~~

No comments:

boyfriend