15.8.10

Selamat Pengantin Baru semua...

Dah final year ni perasaan ingin kahwin tu berkobar-kobar sungguh...kalau aku pergi lepak sembang dengan member-member aku memang tak sah kalau tak cakap pasal kahwin..semangat dia tu lain macam..yang membujang dari first year tetiba dah ada pakwe...gayut setiap malam tepi tingkap, tak pon dok dalam bilik cakap bawah bantal, sembang pon slow-slow je takut orang dengar...masih malu-malu mungkin...nadey sila terasa..


Tidak kurang jugak sembang pasal benda-benda dewasa nih (sila paham)...masing-masing takut cetek pengetahuan pasal malam pertama lepas tu suruh aku buat kelas bagai..waklu korang ingat aku expert sangat ke? aku ni dah la inesen, muka baik je, jalan tunduk, tak pandang dada lelaki(motif?)..nak-nak waktu bulan puasa nih..dok bilik hanya melakukan amal ibadat ibarat esok aku akan mati...


ok cukup meriakkan diri serta jadi pembohong besaq..


Semalam aku berbuka puasa dengan member-member blok sebelah..Mood semalam nak masak beramai-ramai,ye la dah nak kahwin kan, kena pandai masak.. aku request nak makan tomyam..hehe tak sangka diorang buat tomyam gak..hoh aku mengaku aku tak pandai masak tomyam tapi aku rasa nak makan benda alah tu so ini bermakna bukan aku la yang memasak..jengjengjeng..

ok ni nak pi beli barang-barang dapur..
masalah anak-anak dara apabila tak kenal jenis ikan..

nak pilih ikan ja pon berejam!!
kitorang confius mana satu ikan selar dengan ikan kembung..(0_o)
kan ke lebih kurang je tu...

Last-last amik je la mana satu pon janji masok perut kenyang sudah..(ni aku yg cakap)
 Mak Cik Hanak sedang sibuk memilih ikan, adoi mulut pot pet pot pet betol..
ikan tak segar la, perut terkeluar la, mata merah la...
macam-macam hal..

Mak Cik Aina ni tengah pilih sayur..
Tapi kejadahnya hang pegang mee aina oiiii...

Kitorang cari benda-benda ni kat Giant tapi banyak betol yang tak dak, halia, daun limau purut, daun kunyit huh macam-macam la tak dak..susah jugak rupanya nak cari barang-barang dapoq nih..Lepas tu kitorang singgah kedai runcit je..hoh lagi meriah kot barang-barang dia..ikan pon fresh-fresh..kalau taw beli kat situ je pon tak pe..

Dah siap membeli-belah, masa untuk memasak...

ni sesi menyediakan raw material..
tak dapat nak tayang muka sebab masing-masing pakai baju tido..
kang ada pulak yang batal posa..
tak boleh belah ada sorang makcik tak reti potong tomato!!!
sabor je la..tak pe beliau nak kahwin lambat so ada banyak masa lagi nak belajar...

Ok ni ikan yang bakal dibakar..
disediakan oleh Mak cik Hanak..
bakal pengantin baru insyallah tahun depan..
ohh dem..nanti dia lagi advance lah..

Sesi memasak tomyam sangat la kecoh,macam-macam bunyik..maklum la masing-masing ada cara yang tersendiri..adoi aku dok tepi je la..riuh rendah ok kat aras tu...sorang cakap perencah kena letak dulu, sorang cakap letak air dulu, orang ni pulak cakap tumis cabai dulu...perghhh dah ada 5 chef, nak masak 1 masakan ja, mana tak riuh???sumpah macam makcik-makcik beli barang dekat pasar...

Last-last nasib jadik jugak tomyam aku..ececeh aku kira makan ja..

Haa tolong lah tanya sapa masak sayur tu....
hehe aku la masak, aku dengan zana..
2 orang masak tak dak la bising sangat..hoho
nampak sedapkan masakan kami???

Tengok..kami dah boleh kawin betol tak??kira pas la tu untuk ujian memasak...ilmu malam pertama tunggu korang pergi kursus kahwin la..tak kuasa aku nak melayan soalan-soalan lucah korang aihh...

p/s:: keja nak kawin...study entah kemana ni...adoii..dah 5 minggu dok sini tapi macam tak taw apa yang belajaq kat kuliah..pi kelas pon blur-blur ja..dengan PSM tak start kejadah apa lagi...mampos aku mampos!!

26 comments:

safiyyahosman said...

hui..sedapnya..yummmmy...hihihihih

AyuE SurihanyOt said...

piya::haha memang sedap...=p

N U R U L said...

perrghhh! nampak sedap je tomyam tuh! terliur plak..cepatlahh bukaaa puaseee... :)

AyuE SurihanyOt said...

ngeeeee...(>___<)

aku dah lapar...hoho

Miss ... said...

hehe pas la..bole kawen lalala

fiD said...

masak dah pandai, next year kawen je,heeeeeeee

jemputan kontest:
kontest contact lens raya

Hamzah Ian said...

first time aku bace sampai abis..

hahahahaa...

SYAKIRA said...

ikan bakaq tu npk menarik gila. sama la geng kami pn pakat dok msak time bebukak.

AyuE SurihanyOt said...

miss:: hehe boley ekk??tapi duit takdak xleh kawin gak...


fid: erkk calon suami tak layak kahwin lg...=p


hamzah:: celake...selama ni hang tak baca pon la entry aku!!!


syakira:: taw..geng hang rajin betoi masak..aku pon ada rasa gak nasi goreng dgn cendawan goreng hampa buat...marvelous ok!!

ayuazami said...

alahai comelnye. nmpk mcm sedap je. nanti bkak pose, wt la lagi skali, pstu post kt i, boleh rase sikit :P hee

Azwan Azmi said...

kene pandai masak 3 jenis lauk dari 3 benua dulu baru boleh kawin

+d.O.Y.A.h+ said...

meleleh peloh bace tgk makanan.ngaaa

maisyara Pot! Pot! said...

wei, dah boleh kawen ni. nanti ajak aku jadi flower gurl ye? hehehe xD

nur_nj said...

perghhh...
tomyam tu serius nampak sedap...
nyum2...

eiffel said...

ades...ikan selar ngan kembung tuh lah plg senang jerk nk cam wey -.-"

oit...xnk share resepi ker...hahaha
ley la men tukar2 resepi..muahahahaa

MOFASAD said...

aku rasa selesa bila ko buat entri makanan... keh keh

nadiah fatihah said...

wawah...ang dok ngumpat aku sedap na kat cni...haha

aku bercinta mlm jumaat je...sorok2 bwh bntl tu besela...xkn aku nk tunjuk depan2 ang kot...ang lg expert kot ayue...

DuniakuAbstrak said...

seb baik aku baca time da buka pose..tak la terliur sgt..haha

Nurida Ardy Chikeboom @_@ said...

hu3....dap nyer....~_^*

Berd said...

macam jijik je sayur tu.

john bert said...

aku byk ilmu malam pertama. nk blja? ke kte nk praktikal tros?

alvin takda umah harga 8juta said...

masak sayur??perhhh...kagum gila aku..

weyhh...asal ikan tu macam dah mati je??tak freshh...

hentakbelipat said...

pehhh..mmg pegi ah kalau buke mcm tu..kawen x kawen blakang kire..

Hamzah Ian said...

bile la gua nak kawen ni..

Shahrul Shaharuddin said...

Look great.. =D

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

BULAN PUASA SEMUA SEDAP..WALAUPUN ANDA TAK PANDAI MASAK

boyfriend