30.6.10

Perempuan kalau tak reti masak tak boleh kawin!

Nampak tak tajuk post aku tu??? Marah betol aku kalau orang bagi statement cam ni...Aku taw la aku tak reti masak...lol bukan tak reti baii...Aku cuma tak pandai je....ceh nak jugak menegangkan benang yang basah..

Bagi aku perempuan ni mesti reti gak masak, tak kisah la masak air ke, megi kari campor telor bawah ke, nasi goreng kurang masin ke...Paling cikai mesti taw masak nasik punya la, haa tu kalau ada yang tak taw jugak boleh pi belajaq cepat, toksah dok buat stail minah saleh kat sini..Kita kan satu Malaysia..(-_-") kejadah???

Brader-brader kental kat luar sana pon mesti nak dapat bini yang pandai masak...Badan sedap solid, muka cantik,dahi licin, rambut rebonding tu semua adalah aset untuk perempuan yang letop-letop...Abis kalau ko tak letop-letop tak yah la jadi pemalas naw...Masak je la satu kaedah nak pikat hati suami pon kalau muka tu dah tak hot mana...ewaahh dah macam Ustazah Siti Nor Bahyah pulak...ehhh ustazah tak cakap cam ni..

sphageti bodo yang aku penah buat..

Aku kan banyak kakak ipar...aku ada 4 orang abang so aku juga ada 4 orang kakak ipar, bukan 5 mahupon 6....mereka semua pandai masak belaka...so no wonder la abang-abang pon berubah jadi sedap dan mantap ala-ala bonzer disko kampung pop yeah-yeah..Encik Buncit la manusia paling takut dengan abang-abang aku..hehe macam la abang aku makan orang...

abang aku no 3

abang aku no 4
sorang hitam sorang putih...aku kelabu...hehe
lagi 2 orang abang aku tak dak gambaq...
tapi sama gak sorang gelap sorang cerah..

berbalik kepada cerita tadi...

Aku penah tanya kak ipar aku ni, macam mana nak terer masak ha???taw dia jawab apa??





Dia kata..."Nanti dah kawin pandai la, kak ida pon bukan pandai masak sangat dulu, belajaq sikit-sikit lama-lama pandai la"


Nampak tak??kalau tak takde la peribahasa sikit-sikit lama-lama jadi bukit...bukit ape?tak yah pikir bukan-bukan aku sepak kang...

Masa kak ipar aku ni baru-baru kawin dulu...Aku dok rumah dia so dia masak..bukan aku nak mengata la kan tapi memang tak sedap, bukan tak sedap gila-gila sampai tak boleh makan kira boleh la nak diterima tekak...Tapi sekarang sudah anak 2...aku tengok dia masak main campak-campak je tuptup dah siap....Rasa dia takyah cakap la kan...MARVELOUS HABIS!!!kalau makan nasik tak dua pinggan bukan AYUE la namanya tu...


Ni cerita mak kawan aku pulak..mak dia cakap masa first time dia kawin dulu, macam berkali-kali pulak mak dia kawin kan?...masa mak dia mula kawin dulu, mak dia memang zero pasal masak memasak ni...Si bapak dia ni la yang tolong rasa..Setiap hari bapak dia akan komen masakan mak dia, bukan marah mahupon perli ye adik-adik...Bapak dia akan komen hari ni masakan tak cukup masin ke, nanti tambah asam jawa lebih sikit ke and whatsoever lagi la..Then, lama-lama pandai la...=)


Kesimpulannya, kita sebagai gadis kena la taw masak dan pasti suatu hari nanti akan pandai masak..stended la kan kita gadis ni sejak dari kecik lagi dah main masak-masak dah besar kita praktikkan untuk bakal suami...macam lelaki ni kecik-kecik main tendang-tendang bola dah besar maki-maki depan tv tengok bola tak masok gol..ceh tak memberi manfaat kat bakal bini pon...sendiri pon tak wakil Malaysia ada hati nak maki player World Cup...lalalala~~


P/S: panjang pulak entry aku kali nih...

16 comments:

laskar rainbow said...

bljr slow2....malu gak if xpndai lngsng kn...hehee

Hasrol Nizam said...

aku pulak nanti nak suruh isteri aku yg ajar aku masak..hehe

hellioz said...

gyahahahaah~
jgn emo
relax sudeyh
gyahahahahahah~

Farid MOFASAD said...

berat peha ko berapa??


nak set jadi heroin aku nie..

zam.enol.arep said...

peh tetibe tringin makan satay. kak ayu g masak satay cepat. ngaaa.

safiyyahosman said...

hihihih..betul2..nanti dah kwin belajar pelan2 pandai la kan..cuma kalau b4 kawin dah pandai masak..tue kira bonus la..bila kawin boleh praktis bg jadi masakan tue sedap pula:)...hihiih

Fifi Rahmat said...

nk memasak kena ada passion, klu x suke mesti xnk, dan bila xnk mesti xtahu.

alinac lover said...

hahhaha..i skg rajin da memasak..bru2 nk blaja..

alvin takda umah harga 8juta said...

weyhh..
kau tawen la ngan tokey restoran..jadi takda masalah kalau kau tak reti masak..

abg kau bonzer ke??muka ketat je weyh..

@yuE said...

alvin:: haha..tak la dia saja buat muka cam tu..

Nazz@Purple said...

bukan xtau msk..kita simpan skill dulu..nanti kawin bru tunjuk..kan..kan..;)

miey said...

Mula2 je kurang reti lama2 reti...kalau x tahu langsung mmg masalah besar jgk tu..adehh..yang makan pe ari ni? jom makan luar...hah? he he he

Sesumpah said...

chill ah ada masa lg nk belajar haha

J. Love said...

gua pandai masak nasi ayam walaupun gua generally tak pandai masak.


okeh saje je nak berlagak dengan lu. dengan sape lagi gua nak berlagak kan?

KuBi said...

pandai ke, x pandai ker masak itu x penting, yang pnting skrg ialah kerajinan seseorang wanita tu mandi. apo guna pandai memasak berbagai jenis masakan yg hebat2 kalo tukang masaknya berbau sebijik mcm kambeng!! huhuhu!!! oleh itu pikir2 kan la!!! larikkkkkkkkkkk!!!!

Hapiz Rahman said...

aku x kisah pun bini aku nanti reti masak ke idak. tapi yang penting die mesti rajin ke dapur. pandai ke x itu tolak tepi lol!

boyfriend